A RENDKÍVÜL ALACSONY HŐMÉRSÉKLET MIATT NAGYON FONTOS A TÉLI GÁZOLAJ HASZNÁLATA

A fagyos időjárás problémákat okozhat a gépjárművezetőknek, ebben az időszakban szükségessé válik az autó előkészítése, különösképpen a hőmérsékletnek megfelelő üzemanyag tankolásával.

A hőmérsékletnek megfelelő üzemanyagnak nagyon fontos szerepe van, főleg a gázolajjal működő motorok esetében. Köztudott, hogy ez a típusú üzemanyag érzékenyebb az alacsony hőmérsékletre, mint a benzin, mivel paraffint tartalmaz. Ez az anyag alacsony hőmérsékleten kristályosodhat, ez pedig a motor meghibásodásához vezethet. Probléma azonban akkor lép fel, ha a hőmérséklet az ún. szűrhetőségi pont alá esik. Ilyenkor a gázolaj elég nagy kristályokat bocsát ki ahhoz, hogy eltömjék a befecskendező szivattyú szűrőjét.

A téli hónapok során kizárólag téli gázolaj értékesíthető, amely garantálja az üzemelési megbízhatóságot -20 °C-ig terjedő hőmérsékletek mellett.

Ha a hőmérsékletek ezen határok alá esnek, és a parafin kristályok nagysága elkezdi átlépni az elfogadható határokat, egy speciális adalékot kell használni.

Javasolt teletölteni a tartályt üzemanyaggal, mivel a nagyobb mennyiségű üzemanyag lassabban hűl ki, továbbá a teli tartályban nincs felület a pára lecsapódására. Ugyanakkor fagyos időszakban időszakosan be kell indítani a motort. A motorműködés alatt a tartályban lévő üzemanyag összekeveredik a meleg motorból visszavezetett üzemanyaggal, az úgynevezett visszatérő vezetéken. Ugyanakkor fontos, hogy a gépjárművezetők gyakran ellenőrizzék/kicseréljék, főleg télen, az üzemanyag szűrőt és hogy meggyőződjenek arról, hogy az akkumulátor állapota kiváló. Egy jó minőségű motorolaj használata is fontos mivel a motor bizonytalan műszaki állapota (nem megfelelő kompresszió viszony) fagy esetén megnehezítheti a gépjármű indítását. Fagy esetén ajánlott a gépjárműveket zárt, fagytól mentes helyen vagy legalább a széltől és vihartól védett helyen parkolni.

A szakértők ajánlják a következők elhelyezését a csomagtartóban, hosszabb téli utak előtt: hólánc, homokkal és sóval teli zsák, hólapát, hókefe, jégkaparó, papír törölköző, meleg pokróc, csereruha, élelem és víz sürgősségi esetekre.

Bízunk benne, hogy tájékoztatónkkal sikerült segítséget nyújtani a dízelgépjárművekre vonatkozó, téli időszakbeli üzemeltetési sajátosságokra való felkészüléshez

 

 

Pin It

EDO Kereső

Partnereink